Bild på nätverk

Castras centrala del i 4G-nätets kvalitetssäkringsarbete – nu mot 5G och framtiden!

För snart tio år sedan fick Castra förtroendet att vara med och utveckla 4G-nätets kvalitetssäkringsarbete hos en utav Sveriges största nätverksleverantörer. Nu börjar 5G-nätet att rulla ut samt vidareutvecklingen av framtidens nätverk där Castra återigen får äran att ha en central del i arbetet.

Niklas Krolovitsch är senior systemutvecklare och har jobbat på Castra i snart 9 år. Det är han som har varit ansvarig för såväl 4G-nätets kvalitetssäkringsarbete och ska nu driva vidare utrullningen av 5G hos vår kund.

Det börjar med 4G

Att ha ett snabbt och välfungerande nät är något som vi idag tar förgivet och är även en hygienfaktor i vårt vardagliga liv. Det kan nog vara svårt för gemeneman att förstå vidden av den tid och arbete det krävs för att utveckla ett nytt, snabbare nät. Niklas var med från start till implementation av 4G-nätet och arbetade med projektet i över 6 år. Målet med arbetet var att vidareutveckla och underhålla ett testramverk som skulle användas för utvecklingen av nätet – och se till så att du och jag kan surfa utan våghinder.

– Detta uppdrag var både långt och mycket kunskapsbyggande. Arbetet hade en central del i kundens kvalitetssäkringsarbete. Här kunde man tidigt fånga fel i linan och sedan korrigera det utefter behov. Ju senare man hittar ett fel i en produkt eller ett projekt, till exempel när det redan har nått slutkund, desto dyrare blir det att rätta till det. I projektet så gick det tidigt att se vad det var som funkade och inte. Detta kunde i sin tur bidra till sänkta kostnader för kunden, som exempelvis buggrättningar, säger Niklas Krolovitsch.

Bild på personer som jobbar

Vikten av teamwork

Niklas team var fokuserat på att skriva och uppdatera testramverket. Organisationen som han jobbade i bestod av ca 500 personer varav 3-8 personer jobbade primärt med just hans område. I en stor organisation är det svårt att vara generalist och kunna alla områden. Istället ansvarar varje team för en liten del av systemet.

– Om man jämför vårt arbete med till exempel biltillverkning, då finns det ett team som fixar hjulen, ett annat som bygger dörrar osv. Vår del var att fixa en ”fejkbil” vid sidan av och få den till att funka som deras stora bil. Vi byggde ett program som låtsades vara ett helt mobilnät som innehöll allt ifrån andra operatörer, mobiltelefoner, master etc.

”Vi skapade ett typ utav låtsassamhälle”

– När man tittar på detta så ser man att nätverket är enormt stort och väldigt heltäckande. Vi skapade ett typ utav låtsassamhälle. En minivariant av den kompletta lösningen där vi kunde testa, lägga till och ta bort delar. Vi strävade efter att ha en så verklighetstrogen konfiguration som möjligt. Sen kunde vi koppla in detta mot den faktiska mjukvaran som vi då körde vid sidan av, säger Niklas Krolovitsch.

Bild på datakod

Nästa anhalt 5G och framtidens nät

En stor del av organisationen och systemet som Niklas var med och utvecklade är fortfarande i bruk. Nu är han tillbaka hos kunden för att utveckla 5G-nätet i landet.

– Det ska bli spännande att få sätta klorna i detta igen! Nu börjar 5G-nätet att rullas ut och nu kollar man på vad nästa anhalt ska vara, säger Niklas.

5G används för att möjliggöra en större bandbredd med mer och större data än vad som finns idag. Niklas projekt har hjälpt slutkund att få en bättre telefoni- och surfupplevelse. Nu ser han fram emot att få utveckla detta ytterligare.

”Ingen har överträffat det som jag har på Castra!”

– Jag har varit på Castra i snart 9 år och har fått jobba med fantastiskt roliga projekt och uppdrag likt detta under mina år. Inget annat konsultbolag har överträffat det som jag har på Castra – en helt unik typ av frihet där ingen andas över axeln på dig, ingen ifrågasätter när eller hur lång semester du vill ha och där jag har möjligheten att välja de uppdrag som jag känner utvecklar och intresserar mig mest. Vi blir behandlade som en del av bolaget och inte som en resurs. Jag känner att min konsultchef är min kollega och vi jobbar tillsammans för att driva bolaget framåt. Sen är det självklart tryggheten att man vet exakt vad man har, och det går inte att toppa på andra ställen!

Är du också intresserad av att bli konsult hos oss?
Läs mer och kolla in våra lediga jobb här: karriar.castra.se

Julia Lazar porträttbild

Julia Lazar

Marknadsansvarig